X

X

12 sep. 2010

Blåbärsbröd

Brödet bakade jag igår och det blev en variant av det blåbärsbröd jag bakade mycket under förra hösten. Igår blev det både lingon och blåbär i degen och det gick så bra så!

Tyvärr tappar brödet lite av färgen när det gräddas för under jäsningen ser det riktigt läckert ut. Recept för den som vill utnyttja en stund av söndagen till att baka eget bröd:

Blåbärsbröd
16 bullar

2 dl blåbär (frysta)
1/2 liter vatten
1 msk rapsolja
3 dl fullkornsdinkel (använde vanligt dinkelmjöl)
1 dl kruskakli
1/2 dl linfrön
1/2 tsk salt
25 g jäst (för snabbast jäsning tag 50 g)
ca 8 dl vetemjöl (Hade nog i ca 9 dl innan degen blev tillräckligt fast)

Häll blåbären i en degbunke. Koka upp vattnet och slå över bären. Blanda i olja, dinkelmjöl, kli, linfrön, salt, jäst och en del av vetemjölet. Arbeta degen och tillsätt resten av mjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen slät men ganska lös. Låt jäsa 30-60 minuter, beroende på mängden jäst. Forma bullar, ca 16 st. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs bullarna ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 12 minuter i 250 grader.

1 kommentar:

  1. Men fantastiskt gott ser brödet ut! Och vilken lyx att inleda dagen med nybakt bröd och tidning i lugn och ro! :)

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, det gör mig glad och nyfiken på vem du är!