X

X

15 nov. 2009

Valnötsbröd

Valnötsbröd med aprikoser och pumpakärnor
Igår fick jag äntligen smaka på limporna som jag bakade förra veckan och som varit infrysta i väntan på gårdagens fest. Jag säger bara mums, de var riktigt goda!! Receptet kommer ursprungligen från Kryddburken men jag har modifierat det lite utefter vad jag hade hemma.


Ingredienser till 2 bröd
50 g jäst
6 dl vatten
2 msk sirap
3 msk rapsolja
3 tsk salt
200 g nötter (valnötter, cashewnötter, mandlar, hasselnötter)
100 g torkade aprikoser
100 g pumpakärnor
16-18 dl mjöl (ca hälften rågsikt samt ett par dl grovt rågmjöl)

Börja med att mäta upp nötter, aprikoser och pumpakärnor. Hacka aprikoser och nötter grovt. Smula ner jästen i en degbunke och ljumma vattnet till 37 grader. Rör ut jästen med vattnet och slå på lite mjöl i taget tills det är en ganska lös deg och arbeta degen i ca 10 minuter. Blanda i övriga ingredienser och kör tills allt blandats väl, pytsa på lite mjöl efter hand men spara ca 2 dl till utbakningen, degen ska vara ganska lös i konsistensen. Strö lite mjöl över degen och täck med en bakduk, låt jäsa till dubbelstorlek (ca 45 min). Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop den till två limpor. Lägg limporna på en ugnsplåt och skåra dem ev med en vass kniv. Lägg över en bakduk och låt dem jäsa på plåten i ca 20 minuter. Grädda i 225 grader i 10 minuter och sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ca 40 minuter till. Ta ut bröden och låt dem vila på galler utan bakduk så får de en härlig skorpa.

kl 12.38

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, det gör mig glad och nyfiken på vem du är!