X

X

27 sep. 2009

Rödbetsbröd

Rödbetsbröd!!

Fick en ELLE mat & vin i brevlådan under veckan och hittade ett bröd-recept i den som jag var tvungen att prova. För de som hängt med på min blogg kommer det kanske inte som någon nyhet att jag gillar att testa bröd med tex blåbär, lingon, vinbär, jordgubbar men rödbetor är nytt för mig och det lät spännande...

Precis som med det blåbärsbröd som jag brukar baka så innebar rödbetorna att degen fick en mycket trevlig färg (nästan som att hålla på med trolldeg) och det gör det ännu liiite roligare att baka ut bröden :)


Resultatet blev över förväntan och det är ett saftigt och gott bröd med en svag smak av rödbeta som inte alls tar över utan det funkar nog till vilket
pålägg som helst, jag har testat med både avocado/keso och ägg/kaviar vilket funkade finfint.








Rödbetsbröd med pumpakärnor
2 limpor
Tid: 2 timmar

50 g jäst
75 g smör eller margarin
4 dl mjölk
2 tsk salt
4 dl rårivna rödbetor
6 dl rågsikt
7-9 dl vetemjöl (använde några dl dinkelmjöl)
1 äggvita
1 dl pumpakärnor till dekoration

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degspadet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degspadet i bunken och rör tills all jäst lösts upp. Tillsätt sedan resten av degspadet samt salt, rödbetor och rågsikt. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig för hand eller i maskin. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
Smörj och mjöla in två bakformar (1,5l) Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma delarna till limpor och lägg ned i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Vispa äggvitan lätt och pensla över limporna. Strö över pumpakärnorna. Grädda i ca 25 minuter, tills bröden är gyllenbruna, i 225 grader. Låt svalna på galler.

1 kommentar:

  1. Ännu ett härligt brödrecept! Har sparat detta oxå i min ägo :) Nu blev jag lite sugen på att köpa och spana in Elle Mat & Vin. Har aldrig kikat i den men kan tänka mig att den är fylld av läckra bilder precis som alla Elletidningar..? :)

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, det gör mig glad och nyfiken på vem du är!